HTML

KütyüMánia

Minden ami Kütyü, Tech. Legfrissebb hírek, pletykák, tesztek, vélemények! Független portál! 0-24

Facebook

2013.09.29. 23:16 gferi

Teszt: Nokia Lumia 625

Újabb hónap, újabb Lumia. A flagship Nokia Lumia 1020 után ezúttal a szűkesebb büdzséjű ügyfeleket célozzák meg a finnek a Lumia 625-el, és szerintem nagyon eltalálták a telefont. Az idei hatodik Lumia már kapható itthon ist, kedves barátunk Boti volt olyan kedves, hogy szétnyomogathattuk céges Lumiáját, ezóton is köszönjük neki! (És reméljük, hogy a főnök nem olvas minket... Na jó, de.)

A teljes tesztért klikk a továbbra!

gal16819.jpg

Bevezető

Ugye az elmúlt hónapokban láthattunk pár Lumia-t, egyik jobb volt mint a másik, tetőpontként pedig a Lumia 1020 került bemutatásra, ám így a karácsonyi szezon előtt még voltak olyan kedvesek a finnek, hogy a kevésébé tehetős vásárlókra is gondoltak. Így jött tehát a Lumia 625.

Mint mindannyian tudjuk, a Nokia az elmúlt két évben minimum harminc tucat olcsó Windows Phone-os készüléket jelentett meg, úgyhogy jogosan tehetjük fel a kérdést: Mi a halált tud ez, amit a többi nem?
A válasz meglehetősen könnyű, akár két szóban is leírhatom: 4G és 4,7. Mert bizony ez az első olcsó Windows Phone, amelyet 4G-s rádióval szállítanak, valamint ez a valaha volt legnagyobb Nokia. No de elég lesz-e ez a két tulajdonság ahhoz, hogy felvásároljuk a készletet és mindenkinek egy ilyet ajándékozzunk, mert olyan olcsó?

 

Külső

Külsőre egy teljesen korrekt telefont kapunk, nagyon hasonlít a tavalyi Lumia 820-ra, ám ezúttal 4,7 colos IPS kijelző került a verklibe, így felületre bár nagyobbra sikeredett a 625, súlyra és vastagságra viszont nagyjából ugyanazt várhatjuk, mint a tavalyi modelltől. 

lumia1.jpg

Tapintásra érezhető ugyan, hogy nem egy iPhone 5S-t fogunk a kezünkben (mert bizony a Gorilla Glass frontot kivéve minden műanyag a telefonon), de mégis szolid érzetet kelt, a (mi esetünkben) fehér hátlap pofás, viszont a többi színben is nagyon karakteres külsőt kapunk. Erősebb nyomogatásra semmi sem nyikorog, nem nyomódik, egyszóval nagyon szolid egy készülék ez.

A telefon alján találjuk a MicroUSB csatlakozót, felül csupán a fejhallgató bemenetet, jobboldalt pedig, mint majdnem az összes Lumián, a megszokott power/hangerő/kamera gombkombó (tetszik ez a szó).
Elől, a kijelző alján három kapacitív gombot találunk, ezek balról jobbra: vissza, home, keresés. Öreg lumiásoknak ez nem okoz majd meglepetést, az új lumiások pedig gyorsan megszokhatják ezt a kombinációt, elvégre pofonegyszerű.

gal16828.jpg

Kijelző, Hardver, Kamera, Akksi

Egyetlen komolyabb problémánk a telefonnal a kijelző minősége volt, a 4,7 colos IPS LCD kijelző elsőre jól hangzik, viszont a WVGA (480x800 pixel) felbontástól a filmrajongóknak biztos kifog folyni a szemük. 
Mindennapi használatban sem az igazi, a szövegek pixelesek, a színek a régi Galaxy S2-met idézik (minusz a sárgulás, ugye), a betekintési szög meg gyötrelmes.

A hardver pedig a megszokott WP-s középmezőny, azaz kétmagos, 1.2 Ghz-en ketyegő processzor, a grafikáért pedig egy Adreno 305-ös felelős, mindemellé pedig még jár 512 MB RAM és egy 8GB-os háttértár (ezt akár 64GB-os MicroSD kártyával is növelhetjük).

Mint tudjuk, a Windows Phone hálás jószág, úgyhogy ezen a vason is minden hibátlanul futott, a programok gyorsan nyíltak, a menükben akadozásmentesen tudtunk navigálni, nagyon ritkán fordult elő, hogy a telefon egy rövid ideig gondolkodott volna. 

gal16829.jpg

A telefonban egy 2000mAh-s akksi található, amire androidos olvasóink azt mondhatnák, "ugyan ez kábé fél napig fogja húzni, ha reggel leveszem a töltőről", de nem! Amikor megkaptuk reggel a telefont, 98%-os töltöttséget jelzett nekünk, egy kiadós nyomogatós nap után, este 11 környékén dugtuk megint töltőre, ekkor még mindig majd' 30%-unk maradt. Akinek ezek a számok nem mondanak semmit, azoknak összefoglalva: 
Átlagos használat mellett egy hosszú napot bír a telefon, ha pedig keveset használjuk, két napot is simán kitudunk belőle facsarni. Ez pedig egy hihetetlenül jó érték, főleg hogy mára mindig okostelefon-tulaj agyába beégődött az esti töltöredugós-reflex, mert bizony alig akad telefon, amelyik tovább bírná.

A kamerákról röviden annyit kell tudni, hogy elől találunk egy kisebb, VGA felbontásút, amely akárhogy próbáltuk meglehetősen gyatra képeket készített (azért még lehet vele Skype-olni), hátul pedig egy 5MP-es kamera várt minket. Amolyan tipikus középkategória ez a kamera, a képek elfogadhatóak, a sötét kicsit túl sötét, a világos egy kicsit túl világos, képstabilizátor híján ne adjuk remegő kezű alkoholisták vagy parkinsonos rokonok kezébe videózni, mert az a videó bizony fölöslegesen fogja foglalni a tárhelyet.

gal16827.jpg

Összefoglalás

Összefoglalva azt kell mondjam, nem rossz ez a telefon, sőt. A kamera ugyan nem a legjobb, a kijelző főleg nem, de nem fotósoknak vagy sorozatbuziknak csinálták ezt a telefont. Ez a telefon azoknak van, akik egy stabil, gyors készüléket akarnak, amelyiket nem kell feltétlenül minden egyes este tölteni. Anyának, Apának, unokának van. Anya látja a bevásárlólistát szemüveg nélkül, mert nagy a kijelző, Apának sem kell szemüveg amikor beír egy telefonszámot, vagy amikor a elolvassa a híreket, mert nagy a kijelző. Unoka egyhuzamban 5 órát Angry Birds-özik az új karácsonyi ajándékán, mert bírja az akksi. Aztán pedig elejti, mert ügyetlen a gyerek, de nem baj, mert a Gorilla Glass nem karcolódik, a műanyag nem törik szét egyből.
Ez a telefon az, amelyiket majd 3 év múlva veszünk elő a fiókból, amikor a legújabb iPhone-unk az első pénteki buli után betört kijelzővel a szerelőnél van, mert ez a telefon bizony még akkor is működni fog. Igen, lehet hogy karcos lesz, lehet hogy frissíteni kéne, de működni fog, akárcsak a legelső napon. Ez a telefon amolyan "kezdő" telefon, amitől nem várunk sokat, de azért mégiscsak sokat kapunk.

Pontokban tehát így lehetne összefoglalni:

Design: 7/10

Használhatóság: 8/10

Operációs Rendszer: 8/10

Kamera: 5/10

Összesen: 7

 

 

A Nokia Lumia 625 itthon a Telenornál és a T-Mobile-nál kapható, 73000 illetve 75000 forintért, előfizetés nélkül, a Telenortól pedig Praktikum csomagban 65000-ért lehet elvninni a készüléket.

3 komment

Címkék: mobil telefon teszt magyar nokia magyarul review lumia 625


A bejegyzés trackback címe:

https://kmania.blog.hu/api/trackback/id/tr275539994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aayven 2013.10.04. 16:20:49

Nagyon szolid kis készülék? Az angol "solid" nem egyenlő a magyar szoliddal... Ha az összeszerelésre mondják, akkor az inkább azt jelenti, hogy korrektül egyben van.

gferi 2013.10.04. 16:35:44

@Aayven: Kedves Aayven, akkor bizony korrektül egyben van. :)
Azt szerettem volna a mondattal leirni, hogy az árához képest minöségileg nagyon jól rakták össze, de köszönöm a megjegyzést, ügyelni fogok rá mostantól!

Aayven 2013.10.04. 16:50:25

No offense, nem beszólni akartam, csak megjegyeztem:). Még egy megjegyzés, aztán befejezem: a "ki fog folyni" és a "ki tudunk belőle facsarni" így írandó helyesen. Kötözködés off:).
süti beállítások módosítása