HTML

KütyüMánia

Minden ami Kütyü, Tech. Legfrissebb hírek, pletykák, tesztek, vélemények! Független portál! 0-24

Facebook

2013.10.12. 12:51 KNAkos

Vélemény: Felhajtás a hajlított kijelzős telefonok körül

E heti vélemény rovatunk a hajlított kijelzős telefonokról szól. A múlt heti témánkról ide kattintva tudsz olvasni.

Rengeteg pletyka, valamint hír övezte a Samsung új bejelentését. A kevésbé egetrengető okosórájuk után az egész tech-világ a hajlított kijelzős telefonjukkal foglalkozott, találgatások, koncepciók, rengeteg cikk jelent meg azzal kapcsolatban.

A héten aztán jött a pofon. Annyi hype után nem kaptunk többet, mint egy enyhén görbe Note-ot.

Mi lehetett a gond? Mi az oka a csalódásnak? Eláshatjuk a hajlított kijelző koncepcióját? Merre tovább?

curve1.png

Válaszok a tovább után!

Várni a csodát

crowd.jpg

A megjelenés előtt szinte minden a hajlított kijelzőkről szólt. Beharangozták, hogy majd ezek megváltják a világot, itt a megoldás az innovációk terén stagnáló okostelefon piacon, a hajlított kijelző meghozza az áttörést, amit az első iPhone óta nem láttunk. Ezt az érdeklődést a szkeptikusokon kívül mindenki átvette, azonban az emberek fele azt sem tudta, mit is várhatunk a telefontól. Sokak ugyanis hajlítható kijelzőt vártak, amit kedvükre formálhatnak, vagy, mint ahogy a Samsung egyik koncept videójában láthatjuk, összetekerhetnek. Ők voltak a tájékozatlanok. A másik része az embereknek hajlított, valami eszméletlen kagylóforma telefont várt, ami óriási ergonómiai újítást hoz majd, esetleg a kezelhetőséget is javítja. 

Amit senki sem tudott megmondani, hogy miért is hasznos dolog a hajlított kijelző. Sok koncepciót láthattunk már más gyártóktól is, de mindig csak a gyártástechnológiai előrelépést hangoztatták, sosem mondták el, hogy nekünk ettől miért lesz jobb SMS-t írni, miért tudunk jobban telefonálni, vagy appokat fejleszteni. A fő probléma az volt, hogy mindenki egy árnyékot kergetett, hiszen, mint kiderült, a hajlított kijelző csak egy esztétikai megoldás.

Amit kaptunk

A fent látható videó ugyan csak 18 másodperces, mindent elmond a kütyüről. Ez végülis egy Note, amit ha megdöntünk, kijelzi az időt és az értesítéseket. Miért nem gyártották egyszerűen a Note-ot görbe hátlappal? A Note-nak hosszabb az üzemideje, ugyanaz a processzor, ugyanannyi a RAM. Ugyanaz a szoftver, minden ugyanaz. Tán egy 3 fokos szögben hajlított kijelző miatt bárki is meg fogja vásárolni?

A hiba

Az egész telefon koncepciója, hogy nem más, mint egy parasztvakítás. Persze, az egyel gyorsabb processzor, meg a fél collal nagyobb kijelző is, meg a hasonló, összes telefongyártó által alkalmazott éves frissítés trükkje is az. A Round-nál azonban mégis más a helyzet, hiszen akkora visszhangja volt. Ha nincs ekkora felhajtás a telefon körül, akkor csak egy új modellnek fogja fel a világ. Így azonban a csodavárás elrontotta a Round felfogását. A Round ennek ellenére egy jó telefon. Szinte 1:1 megegyezik a Note-al, azaz a tepsitelefonok koronázatlan királyával. És ha valami apró újat akar az ember, ha megunta, hogy évről évre ugyanazt a maszlagot kapja, akkor akár apró felüdülést is hozhat neki. 
Persze lehet, hogy a görbe hátulja miatt instabil, hogy a fény máshogyan törik a kijelzőn, ezáltal kevésbé ideális napfényben használni. Az is lehet, hogy 10 év múlva nem is hajlított telefonként tekintünk vissza rá.

A legnagyobb baklövést maga a gyártó követte el, aki nem úgy harangozta be, mint egy design-os, átgondoltabb formájú okostelefont, hanem rögtön Round, meg első hajlított telefon, meg stb. 

Merre tovább?

Ha a telefonok terén egyenlőre nem is, egyéb területeken nagyon hasznos lehet a hajlított kijelző. Az autógyártásban például remekül lehetne használni, hogy a kijelző ne üssön el a műszerfaltól. Egy ellenkező irányba hajlított kijelző a használatot is megkönnyítheti vezetés közben. Esetleg, ha eljön az okosórák igazi ideje, nem kell majd egy nagy lapos lapot a kezünkre rakni, hanem az elterül rajta.

A Round egy demo termék, jelen formájában semmilyen plusz értéket nem képvisel, viszont egy jó kiindulási pont lehet a jövőre nézve. 

samsung-galaxy-round-hand.jpg

Konklúzió

Láthatjuk, hogy a magas elvárások hogy el tudják rontani a végleges termék fogadtatását, sok ilyen eset történt már a világon, az embereknek meg kell tanulniuk, hogy megváltás nagyon ritkán érkezik, és az okostelefonok piacán már valószínűleg nem fogunk látni egetrengető változásokat. Majd jönnek új termékágak, amik megváltoztatják midnennapjainak.

A Samsung oldaláról a hiba az volt, hogy túl hamar terméket csináltak egy koncepcióból, ezt a hibát elkövették már az óránál, nem igazán gondolták át, hogy mire is lesz ez jó, miért is kell majd az embereknek, csak azért csinálták meg, hogy legyen.

Említésre méltó még, hogy a Round nem az első hajlított kijelzős okostelefon, a Galaxy Nexus esetében is volt egy enyhe görbület.

Szólj hozzá!

Címkék: pletyka samsung koncepció kijelző görbe round galaxy hajlított


A bejegyzés trackback címe:

https://kmania.blog.hu/api/trackback/id/tr935564909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása