HTML

KütyüMánia

Minden ami Kütyü, Tech. Legfrissebb hírek, pletykák, tesztek, vélemények! Független portál! 0-24

Facebook

2013.10.22. 00:43 gferi

Vélemény: A Microsoft múltja, jelene és jövője

Igazából már hónapok óta gondolkozom azon, mégis mit lehetne kezdeni a Windows RT-vel, de idáig nem sikerült rájönnöm, mégis mi lehetne a tökéletes megoldás. Mindemellett úgy gondoltam, hogy a téma megér egy posztot, elvégre majdnem mindannyian Windows-zal nőttünk fel és érdekel mások véleménye.

Nézzük csak az alapszituációt:
Itt van nekünk a világ tán legnagyobb techvállalata, operációs rendszerükkel súrolták a 100%-os részesedést a mezei PC-k szektorában, majdnem minden egyes otthoni PC-n Windows 95. 98. 98SE vagy 2000 futott, később meg ugye XP. 
Céges hálózatokon ekkor még gyakran futott Linux, ám a Windows Server megjelenésével sikerült a Microsoftnak egy erős riválist "gyártania", manapság meg már ezen a piacon is dominál a Microsoft. 

Ez a techvállalat még jóval az iPhone 2007-es megjelenése előtt jelen volt a mobiltelefonok piacán, a Windows Mobile operációs rendszerével, az egyetlen gond az volt, hogy a mezei júzerek még inkább Symbian-os telefonokat használtak, a céges telefonokat pedig úgy uralta a Blackberry, mint a Kim-dinasztia Észak-Koreát. 
Ettől függetlenül volt egy stabil piaci részesedésük, elvégre ekkor az okostelefon-piac még a gyerekcipőkben járt, így nem volt annyira érdekes.

Na de hol történt itt az igazi nagy gebasz, mit csinált rosszul Gates, Ballmer meg a többi?
Vigyázat, hosszú (és részben dühös...)!

Windows Mobile6[1].jpg

Véleményem szerint túlságosan elkényelmesedtek. 

2007-ben az első iPhone megjelenése teljesen megváltoztatta az okostelefonok piacát, elvégre annyira egyszerűen és elegánsan kezelte az addig bonyolult és high-end dolgokat (például a különböző programok mint a Contacts, Mail, Maps, Messages integráltsága a fő OS-be illetve ezek harmóniáját felhasználás közben), mint eddig semelyik másik okostelefon. És mindezt egy szép, elegáns, reprezentatív külsőben kapták a felhasználók. Ezenkívül nem szabad elfelejteni a játékokat és az átlagfelhasználóknak szánt funkciókat, elvégre az okostelefonok (avagy PDA-k) mindidáig komoly, céges feladatokra voltak csak kitalálva, mint például emailezés, dokumentumszerkesztés, telefonálás. A játékok, a netezés (és annak a felhasználóbarát formája) eddig egy mellékes dolog volt az okostelefonok piacán. 

A Microsoft nagy hibája pedig az volt, hogy nem innováltak. A Windows Mobile 6, amely ugyanúgy 2007-ben jelent meg, mint az iPhone illetve az iOS, még mindig Start menüvel próbálkozott, kezelése pedig messze nem volt olyan egyszerű és (főleg) egyértelmű, mint azt az iOS-nél láthatták a júzerek. És akármennyire nem vagyok Apple-rajongó, mégis az iPhone volt az első olyan telefon, amit nyugodtan tudtam anyám kezébe adni, pedig abszolút nem nézett ki úgy és működött úgy, mint az addigi Symbian-os telefonjai. És egyből tudta használni, nagyjából 3 óra után pedig már nem akarta visszaadni. Ennyire volt meggyőző az első iPhone. 

A Microsoft válasza? 3 (azaz három) évvel később bejelentették a Windows Phone 7-et, amely bár dizájnra innovatív volt (és tényleg szép is volt!), kezelése pedig volt olyan egyszerű mint egy iPhone-é, de a legnagyobb hiba az volt, hogy nem lehetett rajta futtatni régi Windows Mobile-os appokat. Ez azt jelentette, hogy a Microsoft nagyjából nulla saját (mobil) operációs rendszerre szánt programmal állt ott. És mindezt 2010-ben, amikor az App Store-ban már tényleg mindenre volt legalább 3 alkalmazás. 

Ekkor eleinte mindenki úgy gondolta, hogy "na majd, a WIndows 8 megjelenésével akkorát fog dobni a Microsoft, hogy az Apple-nek leesik az álla! Egyesíti a telefonos és a gépes oprendszert, minden mindennel kompatibilis lesz, plusz kiadnak egy olyan tabletet és amellett az iPad egy vicc lesz!". 

No és mi lett belőle?
Windows 8 a házi PC-re, Windows Phone 8 ugye a telefonokra. meg egy Windows RT nevű Win8-korcs, amit tabletekre gondoltak. Referencia-tablet? Sehol. Kompatibilitás? Sehol. Egy nagy, közös Windows-Apsstore? Sehol. Innováció? Minimális. Az egyetlen igazi újítás, amit hozott a Windows 8 egyben a legnagyobb ászuk eljátszása volt. 
Mindenki ismerte a Windows XP-t, Vista-t, 7-et, tudta hogyan működik. Erre fel eltávolították a Start gombot, helyette az új "Metro UI" várta a felhasználókat egyből a gép bekapcsolása után, a rég bevált "Asztal" egy külön Live Tile elindítása után volt csak elérhető. És még be sem lehetett állítani, hogy egyből az asztalra váltson bekapcsolás után. 
Én mint régi Windows-júzer és techbuzi imádtam, mert új volt, friss, de bevallom, kellett nagyjából 5 perc mire rájöttem, hogyan kell kikapcsolni a gépet. És ezután még legalább egy-másfél hét kellett, mire megtanultam használni az egészet, mert gondoltam egyik "hands-on" meg "guide" videót sem nézem meg, hogy szűzként tudjak belemenni az új témába. Hát jó nagy pofont kaptam.

A legnagyobb gond talán az volt vele, hogy teljesen touch-interfész-barát akart lenni a Windows 8, pedig még saját tabletjük sem volt. Persze, ezután elkezdték a különböző céget gyártani a Win8-as tableteket, de hiányzott az igazi referencia-készülék, amelyik megmutatja, hogyan is kell az egészet csinálni. Mert jó ötlet a Charms Bar meg az új multitasking, de asztali PC-n, egérrel feleslegesen nagy munka jobbról meg balról behúzni az appokat meg ezt meg azt. Nem techbuziknak pedig nem is merem ajánlani a Windows 8-at, mégis miért? "Most akkor ha letöltök a Windows Store-ból egy programot, akkor azt mért nem látom az asztalon?", "Elindítottam a Mail nevű appot, de nem találom ott lenn ahol volt a start menü, akkor az most fut vagy mi van vele? Meg eleve, hol a faszban van a start menü? Mindig erre a furcsa startképernyőre dob ki ha bekapcsolom a gépet vagy ha megnyomom a gombot a billentyűzeten?!". Na igen, pont ezeket a dolgokat nem akarom elmagyarázni, mert nincs kedvem és főleg azért, mert ez nem az én feladatom. A Microsoft feladata lenne egy olyan operációs rendszer készítése, ami egyértelmű. 
Tegyük fel, adok valakinek egy iPad-et, aki még sosem látott olyat. Mit csinál vele? Megnyomja középen a gombot, mert az tűnik logikusnak. Elhúzza azt a sávot középen, mert azt mondja neki a gép és mert logikus. És utána használja. Mert teljesen egyértelmű. Mit csinál egy Windows 8-as tabletnél? Először is örül, mert hogy vindóz, ezt használta eddig is, biztos pofonegyszerű lesz. Megnyomja a gombot. Aztán néz, mert honnan tudja, hogy felfelé kéne tolni azt a képet? "XP-n azért ez más volt, he!" Aztán megmutatom neki. Aztán pedig megint csodálkozik, mert ez nem néz ám ki úgy, mint az XP. Aztán elmagyarázom neki, hogyan jut az asztalra. És még mindig magyarázni kell a tablet használatát, pedig még nem is tartottunk ott, hogy multitasking meg Charms Bar meg hogy hogyan is kell bezárni egy ilyen furcsa appot meg satöbbi. 
Amit ezzel szeretnénk mondani az nem más, mint hogy túlzottan új, és itt leginkább az interfészre gondolok. Mert egy dolog, hogy az emberek kapnak valami teljesen újat, de a Windows 8 esetében az a probléma, hogy a megszokottat várják. És úgy még rosszabb az egész. Lehetett volna átmenetet képezni, mint ahogy azt a 8.1 esetében látjuk: van megint start gomb, és ha megnyomjuk, akkor ugyan ugyanúgy a "Modern UI" Tile-os rendezését látjuk, de ha beállítjuk, egyből az "All apps" nézetet dobja fel nekünk, ahol minden programunkat látjuk. Itt 2 extrapont jár (illetve járt volna) a Microsoft-nak, az edlső azért. mert sokkal könnyebben lehetett volna elmagyarázni az embereknek hogy "figyeljetek, igazából az mint a régi start menü, csak menőbben néz ki", a második pedig azért, mert 8.1 alatt a sima asztali háttérképünket veszi a Modern UI hátterének, így kevésbé tűnik olyannak, mint ha teljesen máshol lennénk, inkább úgy néz ki, mint ha csak egy overlay-szerűséget váltana ki a zászlós gomb megnyomása. 

Most pedig a Windows RT-re szeretnék kitérni, de nem akarom túlzásba vinni, úgy gondolom nem kell ecsetelni a problémákat a rendszerrel. Az ötlet mögötte eléggé szimpla, ARM-alapú processzorokhoz készítették ezt a verziót, főleg azért mert azoknak sokkal alacsonyabb áramfogyasztásuk van, így tovább bírja a készülék egy töltéssel. A legfőbb probléma azonban az volt vele, hogy senki sem tudott igazán mit kezdeni vele. Kaptuk ugye a Modern UI-t és megkaptuk hozzá az asztalt is. Eddig egészen korrektül hangzik, nem? Csak az a gond, hogy az Office-on és a sajátgépen kívül nagyon semmit, de tényleg semmit sem fog futtatni az átlagfelhasználó a klasszikus interfészen, mivel egyik "régi" Windows-os program sem működik alatta, csak azok, amiket külön átírtak, hogy kompatibilisek legyenek. És most gondolkodjunk el, mi a valószínűbb: hogy a fejlesztők majd az összes programot átírják, hogy azon a 15 WinRT-s tableten is fusson, amit eladtak 2012 óta, vagy egyszerűen hagyják a francba az egészet, míg majd egyszer a gyártók is azt mondják, hogy nincs értelme? Nyilván a második opciót választották, sőt, már alig maradt gyártó a Microsofton kívül , aki próbálkozna még ezzel a korccsal (és szerintem mire megírom ezt a cikket még 3-4 bejelenti, hogy itt a vége). Az egész kiforratlan volt, és főleg amióta kijöttek az első Haswell-processzoros laptopok sokkal kisebb gondot jelent már az adott készülék üzemideje. Hogy mit lehetne a WinRT-vel kezdeni, illetve mit lehetett volna vele kezdeni, arról nemsokára írok.

Az egyetlen dolog, ami "megy", az a Windows Phone 8. Bár nagyon (nagyon-nagyon-nagyon) későn adták ki, mára már mégis több piacon elérte a 10%-os részesedést, ami valljuk be, nagy mutatvány volt. Jól működik, még gyengébb hardveren is, jól néz ki, és főleg a Microsoft-Nokia együttműködés (és később a Nokia telefonos részlegének megvásárlása) nagy nehezen, de meghozta az eredményeket. És egyre csak jönnek fel, azaz ha nem halmoznak (ismét...) hibát hibára, talán pár év múlva még az Apple közelébe is kerülhetnek.

És most jön cikkem befejező része: 
Mit kellett volna csinálni, illetve mit kell a jövőben csinálni, ha a Microsoft továbbra is az egyik legnagyobb techvállalat akar maradni és piaci részesedését növelni szeretné?

Windows 8:

 

A legnagyobb problémákat úgy tűnik sikerült kiküszöbölni a 8.1-es update-tel, a rendszer fehlasználóbarátabb lett, pedig tényleg csak kevés változtatás hiányzott, bár nem értem, mért kellett ennyi időt várni ezekre a dolgokra, a start gombot például legkésőbb 3-4 hónappal megjelenés után egy rövid update-tel meg lehetett volna oldani. Ugyanez érvényes a Modern UI-s háttérre, akármilyen kicsi dolognak tűnik, főleg az új felhasználók számára fontos, hogy egy rendszer a lehető legkevésbé tűnjön töredezettnek és még inkább egységesnek.
Az egyetlen dolog ami még hiányzik, az az egységes Windows Store, de erre még külön ki fogok térni.
Komolyabb alternatíva híján minden laptopra, ultrabookra, x86-os tabletre és természetesen minden asztali gépre ez kerül, mivel az Android ehhez még nem eléggé kiforrott (erre legközelebbi vélemény cikkemben fogok még kitérni), az Apple pedig a magas árai miatt főleg a kelet-európai, indiai és kínai piacon saját magának áll útjában, zártsága miatt pedig más gyártók nem tudják átvenni az olcsóbb OSX-es laptopok gyártását és eladását.
A Linuxra ebben a pontban nem szeretnék beszélni, bár több cég, főleg a Canonical próbálja sokkal felhasznalóbarátabbá tenni a rendszert, de az igazán nagy áttörés eddig még nem sikerült és amíg a nagyobb gyártók nem telepítik gépeikre, nem is fog betörni.
Talán ez az a rész, ahol a legkevesebb munka vár a Microsoftra, ha a Windows RT-s, Windows Store-os és Windows Phone-os teendőket leszámítjuk, de ezeket ugye mindjárt külön-külön kifejtem bővebben.

Windows Phone 8:

 

Itt látszik igazán, hogy a Microsoft mennyire próbálkozik. Nevetségesen későn kezdték a WP fejlesztését és ennek máig meglátszik az eredménye, csak nagyon lassan tudnak felzárkózni. Ahogy már fentebb említettem, nagyon jót tett nekik a Nokia-s együttműködés és a finnek telefonos részlegének megvásárlása, a következő időben ezért sokkal több mid-end és high-end készüléket várhatunk tőlük. Az olcsó készülékeket sem szabad elfelejteni, mivel főleg Magyarországon és a kevésbé gazdag országokban még mindig ezeket viszik a legjobban. Itt azt gondolom jó munkát végeztek eddig a Nokia-val, az olcsó Lumia-k tényleg jó ár/érték arányt tudnak felvezetni, ha ezen az úton mennek tovább, garantált a "siker". 
Ami viszont nagyon hiányzik, az a jobb integráció a Windows-ökoszisztémába. Gondolok itt olyan dolgokra, mint ahogy azokat látjuk az apple-nél, ahol ha az iPad-en írok egy mondatot egy dokumentumban, azt pillanatokon belül látom iPhone-on és Mac-en is. Egyszóval a szinkronizáció. Hiányoznak az olyan fícsörök, mint amiket a Samsung ad Ativ Book-jaihoz és Galaxy telefonjaihoz, azaz a SideSync. Egyszerűen USB-n vagy Wifi-n kereszül csatlakoztatom a készülékemet és a SideSync-kel tudom használni a telefonomat anélkül, hogy hozzányúlnék. Tudom, ez sem tűnik akkora dolognak, de például sokkal kényelmesebb rendes billentyűzettel írni a választ WhatsApp-on, mint a telefon képernyőjén. Sőt, a fájlokat egyszerű drag-n-drop-pal tudom huzogatni a készülékek között, ami aztán tényleg nagyon kellemes. 
Nagyon remélem, hogy az ilyesmin dolgoznak már a redmondiak, az ilyen kicsi dolgok azok, amik miatt még mindig Android-ot használok. 
És ugye nem szabad itt sem elfelejteni a talán legnagyobb (szószerint) dolgot, amit még nem kaptunk a Microsoft-tól: egy Note vetélytársat. Volt Note2-m, karácsonyra pedig meglepem magamat egy Note3-mal, mert gyakran sokkal de sokkal kényelmesebb egy rövid jegyzetet csak úgy S Pen-nel odafirkantani a kijelzőre, mint elkezdeni írni azt. Tudom, tudom, nagyjából 5-6 másodpercet nyerek ezzel jegyzetenként, de ha a kiegészítőket nézzük, mint például az S View Cover, akkor látjuk, hogy ilyet bizony egyik Lumia sem tud.
Úgyhogy röviden összefoglalva: Kicsivel többet, mindenből, főleg szoftveres téren!

Windows RT:

 

Erre a pontra külön ki akartam térni, mert ebben tényleg akkora potenciál rejlett volna, hogy az hihetetlen. 
Tegyük fel, hogy a Microsoft terve a következő pár évre (remélhetőleg) az, hogy egyesítse különböző operációs rendszereit, amennyire csak lehet. Az átmeneti időszak átmeneti operációs rendszere lehetett volna az RT, erre pedig amolyan sánta, retardált, korcs lett. Mért nem lehetett megoldani azt, hogy ha már külön írnak egy ARM-es Office-et, hogy az ne az asztalon fusson, hanem egyből Modern UI-ban? Mért? Mért kellett olyan drágán adni már az első Surface RT-t? Mért? Mért nem lehetett megoldani, hogy a WP8-as appok fussanak az RT-s tableteken, mint ahogy az már az Apple is megcsinálta egyből a legelső iPad-nél évekkel ezelőtt? Igen, nem néztek ki olyan jól az appok kétszeres zoom-on, de mégis működtek.
A Surface RT és a többi WinRT-s tablet lehettek az iPad illetve a különböző Android-os tabletek vetélytársai, ehelyett csak a Surface RT egy 900 millió dollárás bukta lett, a többiről hál' istennek nincsenek most konkrét számain. Mindezt csak azért, mert nem figyeltek rá oda rendesen. Lehet mondani, hogy nyomás alatt volt a Microsoft és ki kellett adni, de igazából ez már totálisan mindegy volt, így is úgy is több éves késésben voltak, kiadhatták volna a "nagy" Windows Phone-t ami ugyanúgy működik csak még több appal és sokkal jobb üzemidővel, elvégre ez volt az oka az egész RT-s okosságnak, nem?
De nem, ehelyett kaptunk egy nagy rakás... valamit, ami tényleg a kutyának sem kellett, főleg nem ilyen embertelen árakon.

Plusz, ha már elkezdtem a Surface-t fikázni, akkor jegyezzük meg, hogy a kiegészítők is nevetségesek voltak. A Touch Cover, ami nem elég, hogy drága, de még komplett használhatatlan is, a Type Cover, ami bár drága, de legalább írni lehetett rajta, de nem volt benne akkor sem külön akksi, ami főleg a Surface Pro nevetséges hatperces üzemidején segített volna.
És igazából itt vége is a listának. Ennyi kiegészítőt lehetett venni hozzá. Bizony, venni, mert csak a legvégső elkeseredésben adtak a készülékekhez Cover-t alapból. És tényleg ennyi volt. Főleg a Surface Pro, ami laptopos "komoly" hardveren futott és még külön Wacon Digitizer is járt hozzá, hogy jobban lehessen rajta dolgozni, nem kapott rendes keyboard dock-ot. Gondoljunk itt csak a Samsung Smart PC-re. Lehetett hozzá kapni rendes dock-ot, ami egyből laptoppá varázsolta tabletünket, rendes trackpad-del, USB-s csatlakozóval, mindennel. Az Android-os tabletek nagy részéhez is lehet már kapni ilyeneket, sőt, gondoljuk itt csak az ASUS Padfone Infinity-re vagy az ASUS Transformer Pad-ekre, vagy bármilyen Android-os convertible-re. Mindegyikhez lehetett kapni (nagy részéhez pedig már alapból járt) külön keyboard dock-ot, fentebb említett USB-vel, trackpad-del, mindennel, sőt, a legtöbben még külön akksi is van, hogy tovább bírjuk a munkát. Na de ennyi elég is volt a kiegészítőkről és a Surface-ről, íme az RT-s összefoglaló:

Van itt megoldás?


Van, mégpedig újragondolni az egészet. Mit akar a Microsoft kezdeni vele a jövőben? Mivel lehetne megint rávenni a gyártókat, hogy RT-s gépeket akarjanak eladni? Nyilván ha már mindenki lemondott róla, nem voltak igazán meggyőző elképzeléseik a redmondiaknak. Itt megint azt kell mondjam, inkább vártak volna vele. Ha várnak és rendesen megcsinálják, nem lenne ennyi problémánk.

Mindenek előtt tűnjön el a furcsa asztal-megoldás, amin leginkább csak Office-t lehet futtatni. Helyette kellene egy rendes Modern UI-s Office, az egész "asztal-konceptet" úgy ahogy van lehet dobni a kukába. Kutyának sem kell, feleslegesen komplikálja az egész rendszert. 
Ezenkívül meg az hiányzik már csak, hogy a Windows Phone-os appok is fussanak rajta. Ennyi. Tényleg nem sok. Ha ezt tudja egy Tegra 4-es procival felszerelt készülék, ami 100$-al olcsóbb mint egy iPad, akkor megtaláltuk a nyerőt. Az Android közelébe úgysem fognak kerülni sem okostelefonok piacán, sem pedig a tabletek piacán, de ezt mindenki tudja. Itt már csak az Apple-el lehet felvenni a versenyt, és ott leginkább két pontban: felhasználóbarátság és ár. Az árat leginkább a többi gyártó fogja diktálni, de alacsony licenszdíjak mellett ez nem lesz túlzottan magas. És hogy mennyire lehetne felhasználóbarát egy ideális Windows RT-s tablet, azt szerintem nem kell tovább magyaráznom.

Windows Store:

 

A Windows Store maradt utolsó témának, és bár igérem nem lesz olyan hosszú, mint az eddigi témák, mégis megérdemel egy külön pontot. 
Külön ki szerettem volna térni ugyanis arra, hogy mennyire fontos, hogy minden Windows-os készüléken fusson minden Windows-os app. Nyilván ebbe nem szabad beleszámolni a "rendes" programokat, mint például Steam-et és az összes játékot hozzá, avagy minden appot ami az asztalon indul.
Én csak azt tartom igazán fontosnak, hogy ha tegyük fel van egy app, amit használok WP8-as telefonomon, akkor az szinkronizálva legyen az asztali gépemmel és ha -mint most is például- előtte ülök, akkor tudjam azt használni. Legjobb példának megint csak a WhatsApp-ot tudom felhozni, mert ha még össze sem kell kötnöm a telefonomat és az asztali gépemet és így is tudom használni a telefonom appjait, na akkor boldog vagyok mert elértem a kényelem csúcsfokát. De itt is megint fel lehet hozni a dokumentumszerkesztést, mert ha telefonomon írok egy bekezdést egy Word-dokumentumba, akkor tudnom kell azt a dokumentumot pont onnan megint folytatni két perccel később, amikor végeztem a vécén. Itt már csak hab a tortán egy Samsung SideSync-féle megoldás, de azért ne álmodjunk túl nagyokat (mondjuk ezután a cikk után tényleg pofátlanság ezt mondani...) .

Összefoglalva tehát? Kompatibilitás. Működjenek a dolgok. Legyen egy okostelefon-oprendszer okostelefonokra (WP8), legyen egy tablet-oprendszer tabletekre (WinRT minusz asztal-mód) és legyen egy "rendes" oprendszer az "erősebb" gépekre (Win8). De mindegyiken fusson mindegy egyes Modern UI-s app. Mert akkor a fejlesztőknek is megéri programokat írni, mivel nem kell 3 különbözőt írniuk, a júzerek meg mindhárom készülékükön Windows-t fognak majd futtatni, mert az egyiken már úgyis megvették az appot, akkor a többin is tudják használni, és (mint az Apple-nél) "it just works", azaz egyszerűen minden szinkronizálva van és megy és működik és nem problémázik. 

Ennyi lenne az én röpke ötperces véleményem, kritikát, vitát szívesen várok komment formájában. Remélem nem várok el túl sokat, elvégre ezek teljesen logikus dolgok, amiket minden felhasználó elvár. Sajnos még egyik ötletemről sem hallottam semmit, kivétel ugye az egységesített Windows Store, ami állítólág 2014 elején fog majd érkezni. De ki tudja, remélem nem hamarkodják el és várnak az egésszel még felőlem Q3 2014-ig, csak ne legyen megint félkész az egész.

2 komment

Címkék: microsoft windows 8 Store RT


A bejegyzés trackback címe:

https://kmania.blog.hu/api/trackback/id/tr725590591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Utolsó Csillagharcos 2013.10.23. 15:03:27

Jó cikk, tetszk. Ami nem világos, hogy hogy nézne ki szerinted egy desktop OS a jövőben? Én személy szerint utálom a Modern UI erőltetését, de akkor hogyan nézne ki az integráció? Nem lehetne a desktopról kompletten száműzni az RT-t és mindenhol az eszközre optimalizált UI fogadná az embert?

gferi 2013.10.28. 23:52:17

Igazából a tökéletes desktop OS-t én sem tudom leírni, de úgy érzem, ha egyből a mostani Windows 8.1-et adták volna ki Win 8-ként, sokkal pozitívabb visszhangot váltott volna ki az egész. Főleg azért, mert Win 8.0 alatt tényleg nagyon erőltetett volt a Modern UI, bár megértem, hogy nem volt idejük és ezért egy kicsit elkapkodottra sikeredett.
Így viszont nem volt tulajdonképpen semmi felhasználóbarát átmenet tablet és desktop között, bár mindegyik tudott a másiktól ezt-azt, egy új felhasználó szemében mégis nagyon érthetetlen volt hogy ez most miért nem tudja ezt, az meg miért nem tudja azt.

Kompletten azért mégsem akarom száműzni a Modern UI-t, egyszerűen azért mert szép és - ami még fontosabb - szükséges. Ha egy felhasználó Win8-at használ és vesz egy Win8-as tabletet, akkor nyilván azzal az elvárással fog belemenni az egészbe, hogy nem kell majd megtanulnia semmit. Kell az átmenet neki, kellenek az ismerős elemek.

Az RT-t viszont nem hiszem, hogy száműzni kéne, sőt. Ha egyszerű és érthető lesz a Windows-os tablet, több ember veszi majd meg és a fejlesztők "kénytelenek" lesznek a rendszerre fejleszteni. Főleg ha az általuk fejlesztett app ugyanúgy elfut Windows Phone-on, Windows RT-n és Windows 8-on Modern UI alatt. A "rendes", több erőforrást igénylő programokat meg hagyjuk meg a teljesen desktop környezetnek.
Ezzel még azt is elérnék, hogy nem lenne "szükséges" minden Win8-as tablethez billentyűzetet kiadni, mival az anélkül is tökéletesen használható lenne.

Integráció fronton pedig egy álmom van, aminek a koncepcióját már nagyjából egy évvel ezelőtt bemutatta a Canonical. Telefonra telepített Ubuntu, teljesen normális "telefonos" UI-el. A dologban csak ugye az volt a nagy vaszizdasz, amikor bedugták egy dokkba, amit egy képernyőre kötöttek és voilá, desktop környezet. A valóban tökéletes integráció szerintem valahogy így nézne ki.
Ebből már csak a "PadFone effekt" hiányzik, azaz amikor bedugom a telefont a tablet dokkba, akkor tabletként használom, ha azt pedig bedugom a billentyűzet dokkba, laptopként. Mégis mennyire lenne kényelmes, nem? Egy high-end telefon hardver bőven elég lenne egy 10.1 vagy akár 13.3 colos laptophoz, egyedül csézni meg dotázni nem lehetne rajta. Ehhez lehetne kitalálni az asztali dokkot, amibe vehetünk videokártyát, erősebb processzort, akármit, telefonunk itt már csak az OS-t tartalmazó SSD szerepét töltené be. Így tulajdonképpen egy készülékünk lenne, amin minden adatunkat tárolhatjuk, nem kell aggódni a szinkronizálás miatt, egyszerűen minden mindig nálunk van.
Ha kell, telefonként használhatjuk, útközben talbetként, munkában laptopként, este meg akár játszhatunk is rajta vagy HDMI-n (neadjisten Wifi-n) keresztül TV-nkre köthetjük és filmezhetünk rajta.

Számomra ez az igazi integráció. Az OS pedig csak interfészt változtat, appjaink, beállításaink megmaradnak, készülékünk alkalmazkodik hozzánk.
süti beállítások módosítása